Charakterystyka i zastosowanie podchlorynu sodu
Podchloryn sodu jest przykładem substancji, która przy swojej względnej prostocie znajduje zastosowanie w najróżniejszych gałęziach medycyny, przemysłu i gospodarki. Owa prostota wynika w dużej mierze z jej głównego składnika - chloru, który występuje w przyrodzie w większej ilości niż m.in. węgiel. Czym więc charakteryzuje się podchloryn sodu i gdzie się go stosuje?
Właściwości podchlorynu sodu
Podchloryn sodu, zwany inaczej chloranem (I) sodu, jest nieorganicznym związkiem chemicznym, solą sodową kwasu podchlorawego o chemicznym wzorze NaOCl. Charakteryzuje się intensywnym zapachem chloru oraz dużą niestabilnością, co wymusza jego stosowanie głównie w roztworach wodnych, wykazuje ponadto silne właściwości odkażające i utleniające. Podchloryn sodu otrzymuje się go na 3 sposoby:
- w czasie syntezy chlorku sodowego
- w czasie elektrolizy soli kuchennej
- poprzez dodanie chloru do tzw. ługu sodowego
Gdzie stosuje się podchloryn sodu?
Zobacz również: ZASTOSOWANIE KWASU OCTOWEGO
Najstarszym i prawdopodobnie najbardziej rozpowszechnionym zastosowaniem podchlorynu sodu jest używanie go jako wybielacza. Cały proces opiera się na kontakcie materiału zamoczonego w roztworze chloranu (I) sodu z dwutlenkiem węgla, zawartym w powietrzu. Prowadzi to do powstania wodorowęglanu sodu oraz kwasu podchlorawego, który w wyniku rozkładu utlenia barwniki zawarte w materiale.
Na tym oczywiście nie kończą się możliwe zastosowania podchlorynu sodu. Stosuje się go również:
- w procesie przechowywania warzyw nietrwałych
do uzdatniania wody - w endodoncji (przy leczeniu kanałowym uzębienia)
- w sadownictwie (przy zwalczaniu różnego rodzaju grzybów atakujących drzewa owocowe)
- w dezynfekcji skrzyniopalet oraz skrzyń na warzywa, studni, kurzych ferm, armatury sanitarnej, wody basenowej, odkażania po powodziach, w dezynfekcji aparatury stosowanej w przemyśle piwowarskim i wielu innych
- w produkcji półproduktów w przemyśle farmaceutycznym, środków ochrony roślin, skrobi spożywczej zmodyfikowanej
- w grzybobójczej i bakteriobójczej obróbce ziarna