Jak powstaje sól spożywcza?
Sód, bez niego organizm człowieka nie mógłby poprawnie funkcjonować. Jest to pierwiastek, który nie tylko reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową w naszych ciałach, ale również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Zwykle czerpiemy sól z pożywienia. Gros osób uważa, że ze spożywanej z potrawami soli spożywczej. Nie jest tak do końca, bo wiele produktów zawiera w sobie sód, który zjadamy nieświadomie. Dziś jednak nie o zawartości sodu w pożywieniu chcemy pisać, a o soli. Jak powstaje sól spożywcza? Czy sól warzona i kuchenna to w rzeczywistości ta sama sól?
Czym jest sól spożywcza?
Sól, chlorek sodu jest otrzymywany z kopalni soli. Sól kamienna powstała dawno temu, w czasach kiedy ziemię pokrywały morza. Wraz z ociepleniem się klimatu, woda morska wyparowała. Sól przeobraziła się w kryształy sodu, które w wyniku ruchów tektonicznych skorupy ziemskiej pokryte zostały skałami. Tak powstały złoża soli kamiennej, które wydobywa się na powierzchnie technikami górniczymi w kopalniach soli. Ze złóż soli w przemyśle chemicznym uzyskuje się m.in. sodę kaustyczną i chlor.
Wydobytą z kopalni sól rozdrabnia się, przesiewa i w zależności od dalszej obróbki otrzymuje się sól drogową – przemysłową lub sól kuchenną, spożywczą. Sól kuchenną otrzymuje się z solanek ze zmielonego, wydobytego kryształu soli. Solankę oczyszcza się poprzez dodanie wapnia, wodorotlenku i węglanu sodu. Następnie odparowuje się roztwór celem otrzymania oczyszczonych kryształków soli. Sól w trakcie całego procesu wydobycia, oczyszczenia i odparowania wzbogacana jest jodkiem potasu. Sól kuchenną wzbogaca się jodkiem potasu w ilości 30±10 mg w 1 kg soli kuchennej.
Jaka jest różnica między solą kuchenną a solą morską?
Sól kamienna jest otrzymywana z kopalni soli i przez odparowanie wody morskiej z solanki uzyskanej z rozkruszonych brył soli. Z kolei sól morska jest pozyskiwana z wód słonych na bieżąco. Sama sól kuchenna znana jest pod wieloma nazwami:
- sól nieoczyszczona,
- sól warzona,
- sól oczyszczona,
- sól jodowana,
- sól kamienna,
- sól morska,
- sól kuchenna.
Sól kuchenna to inaczej sól spożywcza, zwana również solą stołową. Ta, którą nazywamy solą naturalną, nieoczyszczoną, będzie wolna od wszelkich wzmacniaczy, przeciwzbrylaczy. Jest uzyskiwana w sposób naturalny, może przyjmować różny kolor od szarego po różowy czy też niebieski. Odmienny jej kolor jest wynikiem zawartości różnego stężenia minerałów, a nie sztucznych ulepszaczy.
Sól warzona to oczyszczona sol kamienna, pozbawiona minerałów takich jak magnez, wapń, cynk czy mangan. Nazewnictwo rodzajów soli bywa, jak widać nadużywane. Sól warzona, inaczej jodowana ma intensywny słony smak i zawiera praktycznie sam chlorek sodu i dodawany do niej jod. Ogólnie rzecz biorąc, sól kamienna to sól nieoczyszczona otrzymywana ze skruszonej skały, a sól jodowana to sól warzona, otrzymana z solanki, do której dodano jod.
W ofercie poza solami organicznymi posiadamy wysokiej jakości surowce chemiczne o szerokim spektrum zastosowania. Do substancji, jak naprzykład podchloryn sodu hurtownia Tomchem z Łodzi gwarantuje atesty oraz karty charakterystyk produktów. Serdecznie zapraszamy.
Zobacz również: SÓL DROGOWA - CHARAKTERYSTYKA